Kaste

kastepöytä

Kasteessa lapsi liitetään seurakunnan yhteyteen. Kaste perustuu Jeesuksen antamaan kaste- ja lähetyskäskyyn (Matt. 28:19-20).

Useimmat kastettavat ovat sylilapsia, mutta myös aikuinen, jota ei lapsena ole kastettu, voidaan kastaa. Monia nuoria kastetaan rippikoulun yhteydessä. Viisitoista vuotta täyttänyt alle 18-vuotias voi tulla kastetuksi ja liittyä kirkkoon vanhempiensa luvalla.

Kastettavan lapsen vanhemmista vähintään toisen on oltava kirkon jäsen. Uskonnonvapauslaissa säädetään uskontokunnan määräytymisestä. Lapsi seuraa äidin uskontokuntaa elleivät vanhemmat toisin sovi. Elleivät vanhemmat ole avioliitossa keskenään, on heidän tässä tapauksessa tehtävä lisäksi sopimus lapsen yhteisestä huoltajuudesta.

Käytännön järjestelyt

Lapsen syntymän jälkeen seurakunnasta lähetetään lapsen vanhemmille rekisteröinti-ilmoitus, joka annetaan täytettynä papille ennen kastetoimituksen alkua. Nimi-ilmoituksen allekirjoittavat molemmat aviovanhemmat. Lapsi on merkittävä väestörekisteriin kahden kuukauden kuluessa syntymästä. Sitä ennen on sopivaa toimittaa kaste.

Kasteesta on hyvä sopia ajoissa, mielellään kahta tai kolmea viikkoa ennen aiottua kastepäivää. Jos toivotaan tutun papin tulevan toimittamaan kasteen, vanhemmat voivat sopia asiasta suoraan hänen kanssaan. Papin ja tilan varauksesta voi sopia myös soittamalla seurakunnan kirkkoherranvirastoon päivystävälle papille tai toimistosihteerille. Pappi tulee mielellään vierailulle kastekotiin etukäteen, jolloin tilaisuuden yksityiskohdista voidaan sopia yhdessä.

Kaste voidaan järjestää lapsen kotona tai seurakunnan tiloissa.

Kasteen jälkeen

Kastetun nimi luetaan seurakunnan messussa yleensä noin viikon kuluttua kasteesta. Messussa hänen puolestaan myös rukoillaan. Hämeenlinna-Vanajan seurakuntaan kastetut lapset saavat oman nimensä myös kastepuuhun. Hämeenlinnan kirkon sunnuntain klo 10 messussa kastetun nimen lukemisen yhteydessä pappi ripustaa kastepuuhun puusydämen, jossa on kastetun nimi ja kastepäivä. Myös perheenjäsen tai muu kastetun läheinen voi ripustaa puusydämen. Sydämen voi hakea papilta kirkon sakastista ennen messun alkua. Kastepuu on ollut käytössä vuoden 2016 alusta alkaen.

Kastettu lapsi voi osallistua ehtoolliselle sen jälkeen, kun vanhemmat, isovanhemmat tai kummit ovat keskustelleet hänen kanssaan ehtoollisesta ja lapsi riittävästi ymmärtää ehtoollisen merkityksen.

Kastettuna lapsi on heti täysivaltainen seurakunnan jäsen. Häntä kutsutaan seurakunnan kerhoihin ja tapahtumiin, aikanaan myös rippikouluun.