Kun kuolema koskettaa

Läheisen ihmisen kuolema on aina suuri menetys. Kuolema on ainutkertainen ja saattaa omaiset uuteen hämmentävään tilanteeseen. Kristilliseen uskoon kuuluu ylösnousemustoivo. Uskomme elämän jatkuvan kuoleman jälkeen. Uskomme jälleennäkemiseen poisnukkuneiden rakkaiden kanssa. Usko perustuu Jeesukseen sanoihin Raamatussa: ”Joka uskoo minuun, saa elää, vaikka kuoleekin.” (Joh. 11:25)

Surun keskellä omaisten on jaksettava hoitaa hautausjärjestelyt. Seurakunnat auttavat ja palvelevat omaisia hautaukseen liittyvissä asioissa. Omaiset voivat myös kääntyä hautaustoimistojen puoleen kuolemantapauksen jälkeen. Kaikista hautaukseen liittyvistä yksityiskohdista voidaan neuvotella, vaikka lääkärin antamaa lupaa hautaamiseen ei vielä olisikaan.

Surun koskettaessa

Surun koskettaessa seurakunnan papit ja diakoniatyöntekijät haluavat olla tukenasi kuunnellen ja rukoillen. Pappeihin saat yhteyden vaihteen kautta p. (03) 62 641. Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan diakoniatyöntekijät tavoitat Diakoniakeskuksesta p. 040 804 9350.

Sururyhmä

Sururyhmä on ammatillisesti ohjattu vertaistukiryhmä läheisensä menettäneelle. Ryhmässä saa jakaa omia ajatuksiaan ja tunteitaan muiden läheisensä menettäneiden tuella. Ryhmässä on lupa surra ja kysyä vaikeitakin kysymyksiä. Suosittelemme, että läheisen kuolemasta on kulunut muutama kuukausi ( 2- 6 kk) ryhmän alkaessa, ei kuitenkaan kahta vuotta enempää.  Ryhmä on suljettu eli ilmoittautumisajan päätyttyä ja ryhmän alettua uusia ryhmäläisiä ei voida enää ottaa mukaan. Sururyhmään ilmoittautuminen ohjeineen julkaistaan, kun uusi ryhmä on alkamassa. Yleensä uusi ryhmä alkaa keväisin ja syksyisin.

Yleisesti sururyhmistä voi tiedustella pastori Heini Aronkoski p. 040 804 9311 tai diakonissa Katriina Mäkinen p. 040 804 9356.

Kevään 2019 sururyhmä läheisensä kuoleman kohdanneelle

Alkaa keskiviikkona 13.3.2019.
Ryhmä kokoontuu maalis-huhtikuun aikana yhteensä seitsemän kertaa keskiviikkoisin (klo 18-19.30) Hämeenlinnan keskustan alueella (tarkempi osoite vahvistetaan ilmoittautujille). Ryhmää ohjaa seurakunnan työntekijä ja kokenut vapaaehtoinen.

Tiedustelut ja ilmoittautumiset 28.1.-22.2. välisenä aikana:
diakonissa Seija Puusaari, puh 040 804 9358

Suomen Mielenterveysseura järjestää valtakunnallisesti vertaistukiryhmiä. Tutustu ajankohtaiseen tarjontaan tästä.