Kun kuolema koskettaa

Läheisen ihmisen kuolema on aina suuri menetys. Kuolema on ainutkertainen ja saattaa omaiset uuteen hämmentävään tilanteeseen. Kristilliseen uskoon kuuluu ylösnousemustoivo. Uskomme elämän jatkuvan kuoleman jälkeen. Uskomme jälleennäkemiseen poisnukkuneiden rakkaiden kanssa. Usko perustuu Jeesukseen sanoihin Raamatussa: ”Joka uskoo minuun, saa elää, vaikka kuoleekin.” (Joh. 11:25)

Surun keskellä omaisten on jaksettava hoitaa hautausjärjestelyt. Seurakunnat auttavat ja palvelevat omaisia hautaukseen liittyvissä asioissa. Omaiset voivat myös kääntyä hautaustoimistojen puoleen kuolemantapauksen jälkeen. Kaikista hautaukseen liittyvistä yksityiskohdista voidaan neuvotella, vaikka lääkärin antamaa lupaa hautaamiseen ei vielä olisikaan.

Surun koskettaessa

Surun koskettaessa seurakunnan papit ja diakoniatyöntekijät haluavat olla tukenasi kuunnellen ja rukoillen. Pappeihin saat yhteyden vaihteen kautta p. (03) 62 641. Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan diakoniatyöntekijät tavoitat Diakoniakeskuksesta p. 040 804 9350.

Sururyhmä

Sururyhmä on ammatillisesti ohjattu vertaistukiryhmä läheisensä menettäneelle. Ryhmässä saa jakaa omia ajatuksiaan ja tunteitaan muiden läheisensä menettäneiden tuella. Ryhmässä on lupa surra ja kysyä vaikeitakin kysymyksiä. Suosittelemme, että läheisen kuolemasta on kulunut muutama kuukausi ( 2- 6 kk) ryhmän alkaessa, ei kuitenkaan kahta vuotta enempää.  Ryhmä on suljettu eli ilmoittautumisajan päätyttyä ja ryhmän alettua uusia ryhmäläisiä ei voida enää ottaa mukaan. Sururyhmään ilmoittautuminen ohjeineen julkaistaan, kun uusi ryhmä on alkamassa. Yleensä uusi ryhmä alkaa keväisin ja syksyisin.

Yleisesti sururyhmistä voi tiedustella pastori Heini Aronkoski p. 040 804 9311 tai diakonissa Katriina Mäkinen p. 040 804 9356.

Syksyllä 2019 alkavat sururyhmät:
Syyskuun ryhmän
ilmoittautuminen on päättynyt.

Marraskuun ryhmä kokoontuu torstaisin klo 18 seitsemän kertaa ajalla 21.11.-16.1.2020.Tiedustelut ja ilmoittautumiset 4.-7.11. välisenä aikana
Tiina Kröger puh. 040 804 9359
Ryhmään voidaan ottaa kahdeksan henkilöä.

Helmijengi – sururyhmä lapsille. Vertaistukiryhmä on 6-10-vuotiaille lapsille, joiden vanhempi tai muu läheinen ihminen on kuollut. Helmijengi-ryhmä kokoontuu kuutena torstaina 24.10.-28.11. klo 17.30-19 Poltinahon seurakuntatalolla, Turuntie 34.
Helmijengi-ryhmän kanssa rinnan kokoontuu lapsen vanhempien tai huoltajien ryhmä kolmena torstaina 24.10., 7.11. ja 28.11. Sama aika ja paikka.

Aikuisten ja lasten ryhmään osallistuminen edellyttää sitoutumista jokaiseen kokoontumiskertaan. Ryhmään ei voi tulla mukaan alkutapaamisen jälkeen.

Tiedustelut ja ilmoittautumiset 23.9. -7.10.
Elias Riikonen,
puh. 040 804 9312

Surunauha ry Vertaistukea itsemurhan tehneiden läheisille. Tutustu www.surunauha.net/hameenlinna

Suomen Mielenterveysseura järjestää valtakunnallisesti vertaistukiryhmiä. Tutustu ajankohtaiseen tarjontaan tästä.