Kun kuolema koskettaa

Läheisen ihmisen kuolema on aina suuri menetys. Kuolema on ainutkertainen ja saattaa omaiset uuteen hämmentävään tilanteeseen. Kristilliseen uskoon kuuluu ylösnousemustoivo. Uskomme elämän jatkuvan kuoleman jälkeen. Uskomme jälleennäkemiseen poisnukkuneiden rakkaiden kanssa. Usko perustuu Jeesukseen sanoihin Raamatussa: ”Joka uskoo minuun, saa elää, vaikka kuoleekin.” (Joh. 11:25)

Surun keskellä omaisten on jaksettava hoitaa hautausjärjestelyt. Seurakunnat auttavat ja palvelevat omaisia hautaukseen liittyvissä asioissa. Omaiset voivat myös kääntyä hautaustoimistojen puoleen kuolemantapauksen jälkeen. Kaikista hautaukseen liittyvistä yksityiskohdista voidaan neuvotella, vaikka lääkärin antamaa lupaa hautaamiseen ei vielä olisikaan.

Surun koskettaessa

Surun koskettaessa seurakunnan papit ja diakoniatyöntekijät haluavat olla tukenasi kuunnellen ja rukoillen. Pappeihin saat yhteyden vaihteen kautta p. (03) 62 641. Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan diakoniatyöntekijät tavoitat Diakoniakeskuksesta p. 040 804 9350.

Sururyhmä on ammatillisesti ohjattu vertaistukiryhmä läheisen menettäneelle. Ryhmässä voi jakaa erilaisia surun tunteitaan ja puhua surustaan samanlaisessa elämäntilanteessa olevien kanssa. Suositellaan, että läheisen kuolemasta on kulunut muutama kuukausi (2-6-kk)  ryhmän alkaessa, ei kuitenkaan kahta vuotta enempää. Ryhmä ovat suljettu, joten tarkka kokoontumispaikan osoite kerrotaan ilmoittautuneille.
Yleisesti sururyhmistä voi tiedustella pastori Heini Aronkoski p. 040 804 9311 tai diakonissa Katriina Mäkinen p. 040 804 9356.

Tällä sivulla ilmoitetaan alkavat sururyhmät tiedustelu- ja ilmoittautumisohjeineen.
Syksyn 2018 ryhmä on käynnissä. Seuraava sururyhmä alkaa keväällä 2019.

Suomen Mielenterveysseura järjestää valtakunnallisesti vertaistukiryhmiä. Tutustu ajankohtaiseen tarjontaan tästä.