Kun kuolema koskettaa

Läheisen ihmisen kuolema on aina suuri menetys. Kuolema on ainutkertainen ja saattaa omaiset uuteen hämmentävään tilanteeseen. Kristilliseen uskoon kuuluu ylösnousemustoivo. Uskomme elämän jatkuvan kuoleman jälkeen. Uskomme jälleennäkemiseen poisnukkuneiden rakkaiden kanssa. Usko perustuu Jeesukseen sanoihin Raamatussa: ”Joka uskoo minuun, saa elää, vaikka kuoleekin.” (Joh. 11:25)

Surun keskellä omaisten on jaksettava hoitaa hautausjärjestelyt. Seurakunnat auttavat ja palvelevat omaisia hautaukseen liittyvissä asioissa. Omaiset voivat myös kääntyä hautaustoimistojen puoleen kuolemantapauksen jälkeen. Kaikista hautaukseen liittyvistä yksityiskohdista voidaan neuvotella, vaikka lääkärin antamaa lupaa hautaamiseen ei vielä olisikaan.

Surun koskettaessa

Surun koskettaessa seurakunnan papit ja diakoniatyöntekijät haluavat olla tukenasi kuunnellen ja rukoillen. Pappeihin saat yhteyden vaihteen kautta p. (03) 62 641. Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan diakoniatyöntekijät tavoitat Diakoniakeskuksesta p. 040 804 9350.

Sururyhmä

Sururyhmä on ammatillisesti ohjattu vertaistukiryhmä läheisensä menettäneelle. Ryhmässä saa jakaa omia ajatuksiaan ja tunteitaan muiden läheisensä menettäneiden tuella. Ryhmässä on lupa surra ja kysyä vaikeitakin kysymyksiä. Suosittelemme, että läheisen kuolemasta on kulunut muutama kuukausi ( 2- 6 kk) ryhmän alkaessa, ei kuitenkaan kahta vuotta enempää.  Ryhmä on suljettu eli ilmoittautumisajan päätyttyä ja ryhmän alettua uusia ryhmäläisiä ei voida enää ottaa mukaan. Sururyhmään ilmoittautuminen ohjeineen julkaistaan, kun uusi ryhmä on alkamassa. Yleensä uusi ryhmä alkaa keväisin ja syksyisin.

Yleisesti sururyhmistä voi tiedustella pastori Heini Aronkoski p. 040 804 9311 tai diakonissa Katriina Mäkinen p. 040 804 9356.

Syksyllä 2019 alkavat sururyhmät:
Syyskuun ryhmä
kokoontuu keskiviikkoisin klo 17.30 seitsemän kertaa ajalla 25.9.-6.11.Tiedustelut ja ilmoittautumiset 19.8. – 1.9. välisenä aikana Heini Aronkoski puh. 040 804 9311 tai
Ryhmään voidaan ottaa kahdeksan henkilöä.

Marraskuun ryhmä kokoontuu torstaisin klo 18 seitsemän kertaa ajalla 21.11.-16.1.2020.Tiedustelut ja ilmoittautumiset 4.-7.11. välisenä aikana
Tiina Kröger puh. 040 804 9359
Ryhmään voidaan ottaa kahdeksan henkilöä.

Syksyllä alkaa myös lapsille suunnattu oma ryhmä.Seuraa tiedotusta tällä sivulla sekä kirkolliset ilmoituksia (Hämeenlinnan Kaupunkiuutiset).

Suomen Mielenterveysseura järjestää valtakunnallisesti vertaistukiryhmiä. Tutustu ajankohtaiseen tarjontaan tästä.