Hautamuistomerkki

Muistomerkin hankinnassa ei kannata kiirehtiä. Maan painumisen vuoksi on parempi, että hautakivi sijoitetaan paikalleen vasta noin vuoden kuluttua hautauksesta. Seurakunta toimittaa siksi aikaa haudalle valkoisen puuristin. Hautakiven saa tuoda haudalle 1.6.–31.10., ellei routaantunut maa sitä estä. Muistomerkin pystyttämiseen on hankittava lupa. Lupakaavakkeita saa hautaustoimistoista, kiviliikkeistä sekä kirkkoherranvirastosta hautausasioista (Rauhankatu 14).

Muistomerkin paikoilleen asentamisesta huolehtivat hautakiviliikkeet omaisten toimeksiannosta. Muistomerkkiä hankittaessa on hyvä miettiä merkin soveltuvuutta kyseiselle hauta-alueelle. Yhdenmukaiset muistomerkit eivät ole tavoite, mutta eri alueille sopivat erityyppiset hautamuistomerkit.

Muistomerkkejä ja hautausmaita koskeviin käytännön kysymyksiin vastaavat:

• työnjohtaja Risto Heikkonen, p. 040-804 9441.

Miten hoidan hautamuistomerkkiä

Hautamuistomerkit ja niiden ylläpito kuuluvat hautapaikkojen haltijoille, joskus hyvinkin kaukaisille omaisille. Seurakuntien kanssa tehtävät haudanhoitosopimukset eivät käsitä muistomerkkien hoitoa.

Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto on julkaissut oppaan hautamuistomerkkien hoidosta yhteistyössä hautausmaita, hautakuvanveiston tutkimusta ja kulttuuriperinnön suojelua edustavien tahojen kanssa.

www.skr.fi/hautamuistomerkit