Hääyö 25.8.2018

Kirkkohäät ainutlaatuisesti ja helposti

Hääyö Vanajan kirkossa 25.8.2018

Hämeenlinna-Vanajan seurakunta kutsuu pareja vihittäväksi avioliittoon Vanajan kirkossa lauantaina 25. elokuuta kello 18 alkaen. Tapahtuman tarkoitus on tarjota valmiina kaunis ja mutkaton, mutta arvokas tilaisuus sanoa tahdon ilman hääjärjestelyjen aiheuttamia paineita. Vastaavia häätapahtumia järjestetään ympäri Suomen. Kirkkoon tarvitaan oma rakas ja todistus avioliiton esteiden tutkinnasta.

Ajan varaaminen

Vihkiaikoja on tarjolla puolen tunnin välein kello 18–22.30 ja ne varataan kirkkoherranvirastosta puhelinnumerosta 040 804 9333 (klo 9–15). Vihkiajat jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä.

Hääparin vihkiaikana palvelusvuorossa oleva pappi ottaa yhteyttä ja sopii etukäteistapaamisesta tai -keskustelusta.

Avioliittoon vihkiminen

Ennen avioliittoon vihkimistä tutkitaan, ettei aiotulle liitolle ole laillista estettä. Parin on pyydettävä avioliiton esteiden tutkintaa viimeistään viikkoa ennen vihkipäivää. Todistus avioliiton esteiden tutkinnasta on otettava mukaan vihkitilaisuuteen.

Esteettömyystodistuksen saa siltä väestörekisterinpitäjältä, jonka rekisterissä vihittävät ovat. Jos osapuolet ovat kirjoilla eri rekistereissä, käännytään jommankumman rekisterinpitäjän puoleen. Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan jäsenten avioliiton esteiden tutkinta tapahtuu Hämeenlinnan kirkkoherranvirastossa. Esteiden tutkinnan voi tilata myös sivustolla esteidentutkinta.fi.

Kirkollisen vihkimisen edellytyksenä on, että molemmat vihittävät ovat rippikoulun käyneitä ev. lut. kirkon jäseniä.  Jos toinen vihittävistä kuuluu muuhun kristilliseen kirkkokuntaan ja toinen ev. lut. seurakuntaan, on vihkiminen yleensä mahdollista. Vihkimisen edellytykset tarkastetaan kirkkoherranvirastossa esteettömyyttä tutkittaessa.

Jos rippikoulu on jäänyt syystä tai toisesta käymättä, pappi järjestää vihittävälle aikuisrippikoulun, jonka päätteeksi vihittävä konfirmoidaan. Mahdollisuutta aikuisrippikoulun käymiseen voi tiedustella kirkkoherranvirastosta.

1.3.2017 voimaan tuleva avioliittolaki mahdollistaa samaa sukupuolta olevien avioliiton. Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa avioliittoon vihkimisen ehdoista ei ole tehty uusia päätöksiä, vaan kirkollinen vihkiminen on varattu miehen ja naisen välisille liitoille. Kirkollinen vihkiminen ei ole tällä hetkellä mahdollinen samaa sukupuolta oleville. Pappi tai muu seurakunnan työntekijä voi rukoilla siviiliavioliiton solmineiden kanssa ja heidän puolestaan.

Kotiseurakunta lahjoittaa avioliittoon vihittäville Raamatun. Jos avioliittoon vihittävät ovat muualta kuin Hämeenlinna-Vanajan seurakunnasta, he voivat pyytää Raamatun oman seurakunnan kirkkoherranvirastosta.

Vihkiparin niin toivoessa avioliitto kuulutetaan kirkossa ja heidän liittonsa puolesta rukoillaan jumalanpalveluksessa. Pari saa itse valita missä ja milloin ilmoitus luetaan.

Avioliiton siunaaminen

Jos pari on jo aiemmin solminut avioliiton siviiliviranomaisen edessä tai muun kuin evankelis-luterilaisen kirkon käytännön mukaisesti ja solmitulle liitolle halutaan siunaus myös evankelis-luterilaisen kirkon perinteen mukaisesti, avioliitto voidaan siunata.

Avioliiton siunaaminen muistuttaa pitkälti kirkollista vihkimistä. Merkittävin ero on kysymysten sanamuodossa. Avioliiton siunaamista toivovilla tulee olla mukanaan todistus avioliiton solmimisesta.

Juhlan musiikki

Kanttori soittaa alku- ja loppusoiton. Lisäksi juhlassa lauletaan yksi virsi. Musiikkitoiveista voi ilmoittaa vihkikeskustelussa papille.

Pastori Minna Lappalainen, p. 040 804 9303