Reformaation merkkivuosi 2017

Martti Luther julkaisi 95 teesiään 31.10.1517. Vuonna 2017 siitä tulee kuluneeksi 500 vuotta.

Reformaation merkkivuotena muistetaan Lutherin työtä ja kirkkojen historiaa sekä reformaation merkitystä Suomessa ja maailmalla. Samalla suuntaudutaan tähän päivään ja tulevaan. Menneisyyteen jäämällä unohdettaisiin reformaatio – ytimestä nouseva uudistuminen, joka on ollut kirkossa jatkuvaa jo ennen Lutheria.

Merkkivuotta vietetään nimen Armoa 2017! alla. Nimi viittaa armoon käsitteenä, mutta myös pyyntönä ja kehotuksena. Merkkivuosi ohjaa pohtimaan, mitä omassa seurakunnassa nyt olisi uudistettava – eikä vain seurakunnassa. Merkkivuosi on mainio mahdollisuus lähteä yhdessä muiden paikallisten toimijoiden kanssa kyselemään, mitä on hyvä elämä tänään ja tulevaisuudessa. Mistä löydämme armon?

Merkkivuosi on ekumeeninen. Se valmistellaan ja vietetään yhdessä muiden kristillisten kirkkojen kanssa. Merkkivuosi on globaali. Sitä vietetään maailmanlaajuisesti. Merkkivuosi on merkityksellinen koko yhteiskunnalle. Suomessa merkkivuoteen liittyy maan itsenäisyyden satavuotisjuhlinta.

tapahtumia

16.10. Uskonpuhdistuksen muistopäivän sunnuntai

31.10. Reformaation merkkivuoden avaus

6.11. Konsertti: Peregrīnā†iō. Markku Luolajan-Mikkola. Rengon kirkko.

27.11. Ensimmäinen adventtisunnuntai. Virsikirjan lisävihkot otetaan käyttöön seurakunnissa. Tule veisaamaan uusia virsiä kanttorien johdolla iltakirkkoon Hämeenlinnan kirkkoon klo 17.

27.11. Konsertti: Peregrīnā†iō. Markku Luolajan-Mikkola. Tuuloksen kirkko.

tammikuu

18.–25.1. Kristittyjen ykseyden rukousviikko. Kristittyjen ykseyden ekumeeninen rukousviikko on kansainvälinen rukousliike. Kaikkialla maailmassa rukoillaan kristittyjen ykseyden puolesta joka päivä.

22.1. klo 18 Suomi 100 – suomalainen usko. Hämeenlinnan kirkko.  Kristittyjen rukousviikon tilaisuus. Juhlapuhe, kansanedustaja Jutta Urpilainen, musiikkissa Minna ja Jussi Pyysalo. Mukana myös isä Markku Aroma ja pastori Sampo Kujala. Rukoillaan yhdessä Suomen puolesta.

helmikuusuomifinland100-tunnus_sininen_rgb-1

Hyvä Suomi 100! -keskustelusarja. Torstaisin klo 18 Hämeenlinnan kirkossa.Keskustelusarja on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.
2.2. Hyvä elämä. Keskustelijoina Helena Ranta ja Jukka Lehto.
9.2. Hyvä tulevaisuus. Keskustelijoina Esko Valtaoja ja Antti Mustakallio.
16.2. Hyvä työ. Keskustelijoina Juha Siltala ja Timo Kalaja.
23.2. Hyvä lapsuus? Keskustelijoina Riitta Vartio ja Mikko Sulander.

12.2. Konsertti: Peregrīnā†iō. Markku Luolajan-Mikkola. Vanajan kirkko.

huhtikuu

14.4. klo 15 J.S. Bach: Matteus-passio, Elenia Areena.
Vapaa pääsy. Paikkoja on rajoitetusti ja ne jaetaan tulojärjestyksessä.

Suomalainen Barokkiorkesteri, Drottningholms Barockensemble, Vox Cantorum -kamarikuoro, CCI-poikakuoro sekä Hämeenlinnan alueen kuoroja laulamassa koraaleja.
Musiikin johto: Heikki Seppänen
Ohjaus: Erik Söderblom
Evankelista: Heikki Rainio
Jeesus: Juha Kotilainen, basso
Pia Pajala, sopraano
Teppo Lampela, altto
Jussi Salonen, tenori
Nicholas Söderlund, basso.

Ilmaiset bussikuljetukset Rengosta ja Käikälästä. Kaikilta pysäkeiltä reitin varrelta pääsee kyytiin. Paluut esityksen jälkeen käännetyssä järjestyksessä.

Reitti 1: Renko – Luolaja – Jukola – Poltinaho – Elenia Areena

Reitti 2: Käikälä – Katuma – Hätilä – Keskusta – Elenia Areena

suomifinland100-tunnus_sininen_rgb-128. ja 29.4. Kevään rytmi, Elenia Areena.
Liput 22 / 18 / 13 €.

Kevään rytmi on huikea tanssiteos, jossa suuri nuorten joukko tanssii sinfoniaorkesterin säestyksellä. Mukaan on kutsuttu Hämeenlinnan seudun nuoria eikä heiltä ole vaadittu mitään aikaisempaa tanssikokemusta. Teoksen koreografiasta ja ohjauksesta vastaa tanssitaitelija Sami Saikkonen.

Teoksen päämusiikkinumerona kuullaan Igor Stravinskyn Kevätuhri, joka on suunnattoman rytmikästä ja alunperinkin tanssittavaksi sävellettyä musiikkia. Stravinskyn musiikin lisäksi ohjelmassa on Jean Sibeliuksen Aallottaret ja Nils-Eric Fougstedtin Juhlasoitto. Orkesterina toimii Moskovan Sinfoniaorkesteri, jota täydennetään puhallinsoittajilla Ruotsista. Musiikin johtaa Heikki Seppänen. Kevään rytmi on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Liput Verkatehtaan lipunmyynnistä ja Ticketmasterin verkkokaupasta.

toukokuu

12.-14.5. Sulasolin laulujuhla Hämeenlinnassa. Ulkoilmajumalanpalvelus Hämeenlinnan torilla 14.5.

19.–21.5. Kirkon musiikkijuhlat Helsingissä ja Kirkkopäivät Turussa.

20.5.–10.9. Reformaation maailmannäyttely, Wittenberg, Saksa

25.5. Helatorstai. Yhteislaulutilaisuus Hämeenlinnan torilla.

kesäkuu

23.6. Juhannusjuhlat. Rengon kirkko.

heinäkuu

9.7. Heinärippi. Vanajan kirkko.

30.7. Konsertti: Peregrīnā†iō. Markku Luolajan-Mikkola. Hauhon kirkko.

31.7.-6.8. Kaupunkijamboree (Suomi 100 vuotta)

elokuu

18.–20.8. Hämeen keskiaikamarkkinat

syyskuu

1.9.–30.10. Seurakunta itsenäisessä Suomessa -näyttely. Keskusseurakuntatalo. Seurakuntaelämää Hämeenlinnassa Suomen itsenäisyyden aikana.

lokakuu

7. ja 8.10. Luther-oratorio. Hämeenlinnan kirkko. Draamallinen teos nuorisokuorolle, uruille, lyömäsoittimille, luutulle, akustiselle kitaralle ja kahdelle näyttelijälle. Teos käsittelee Lutherin sisäistä kamppailua, reformaation keskeisiä ideoita sekä ympäröivän yhteiskunnan reaktioita niihin.
Käsikirjoitus: Eila Kostamo
Sävellys: Antti Polameri
Musiikin johto: Ismo Savimäki
Näyttelijät: Antti Kemppainen ja Miikka Anttila
Ohjaus: Taina Maria Savimäki
Kuorot: nuorisokuoro Aurora ja Vox Vanajae

31.10. Lutherin teesit 500 vuotta. Uusien teesien naulaaminen seurakunnissa.

31.10.–5.11. Reformaatioviikko.

5.11. Uskonpuhdistuksen muistopäivä. Reformaation merkkivuoden pääjuhla Turussa.

joulukuu

6.12. Itsenäinen Suomi 100 vuotta.