Kirkkoherranvaali

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kirkkoherra Timo Kalaja jää eläkkeelle 1.12.2019. Kirkkoherra valitaan välillisellä vaalilla, jonka toimittaa seurakuntaneuvosto.

Tampereen hiippakunnan tuomiokapituli julisti Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kirkkoherran viran haettavaksi helmikuun  puolivälissä ja hakuaika päättyi 15.3. klo 15. Määräaikaan mennessä virkaan haki 13 henkilöä.

Tuomiokapituli on määrännyt vaalin valmistelijaksi lääninrovasti Tapani Vanhasen.

Hämeenlinna-Vanajan kirkkoherran virkaa ovat hakeneet:

Andersson Markus, pastori
Anttila Miikka, seurakuntapastori, Hattulan seurakunta
Juppala Mika, vs. kappalainen, Hämeenlinna-Vanajan seurakunta
Keskinen Sauli, vs. kappalainen, Hämeenlinna-Vanajan seurakunta
Kevätsalo-Vuorio Hanna-Leena, kappalainen, Hämeenlinna-Vanajan seurakunta
Kulhia Ali, Akaan seurakunnan kirkkoherra
Ollila Jussi, johtava sairaalapastori, Helsingin seurakuntayhtymä
Peltola Teijo, apulaislähetysjohtaja, Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys
Reinikainen Kimmo, Ylöjärven seurakunnan kirkkoherra
Roine Kalle, Kalvolan seurakunnan kirkkoherra
Sulander Mikko, asiantuntija, Tampereen hiippakunnan tuomiokapituli
Suonperä Satu, kappalainen, Hämeenlinna-Vanajan seurakunta
Toivio Heikki, kappalainen, Hämeenlinna-Vanajan seurakunta

Näin vaali etenee

Seurakuntaneuvosto päätti kokouksessaan 14.3. aikataulun, jonka mukaan kirkkoherran valinnan on tarkoitus edetä.

Valintaprosessi siirtyy seurakuntaneuvostolle huhtikuun puolivälin jälkeen, jolloin tuomiokapituli antaa hakijoista kelpoisuuspäätöksen ja lausunnon. Tämän jälkeen seurakuntaneuvosto pääsee tutustumaan hakupapereihin ja valitsee kokouksessaan 29.4. haastatteluun kutsuttavat henkilöt.

Haastattelut pidetään toukokuun alkupuolella, viikolla 19.

Haastattelujen jälkeen seurakuntaneuvosto kokoontuu päättämään, ketkä hakijoista lähetetään henkilöarviointiin eli soveltuvuuskokeisiin. Yleensä arviointeihin lähetetään alle 5 henkilöä. Arvioinnit toteuttaa henkilöstöpalveluyritys Personnel, jota Hämeenlinnan seurakuntayhtymä käyttää rekrytointien apuna. Arvioinnit tehdään viikolla 21.

Tiistaina 28.5. klo 18 Poltinahon seurakuntatalolla järjestetään vaalipaneeli. Paneeliin osallistuvat henkilöarviointiin lähetettävät hakijat. Paneeli on kaikille avoin.

Kesäkuun alussa seurakuntaneuvosto saa henkilöarvioinnin tulokset. Seurakuntaneuvosto toimittaa kirkkoherranvaalin tiistaina 11.6.2019.

Vaaliviestintä

Seurakuntaneuvosto pyrkii tekemään kirkkoherranvaalista mahdollisimman avoimen. Vaalin vaiheista tiedotetaan seurakunnan verkkosivuilla valintaprosessin edetessä. Hakijoita on tarkoitus esitellä toukokuussa verkkosivuilla ja soveltuvuusarviointiin lähetettävät hakijat ovat seurakuntalaisten tavattavissa 28.5. vaalipaneelissa. Seurakuntalaiset voivat myös ottaa yhteyttä seurakuntaneuvoston jäseniin kirkkoherranvaalia koskevissa asioissa.

Millaista kirkkoherraa etsitään?

Seuraukuntaneuvoston antoi tuomiokapitulille lausunnon Hämeenlinna-Vanajan kirkkoherran viran erityisistä tarpeista.

Kirkkojärjestyksen 6 luvun 13 § määrittelemien kirkkoherran tehtävien lisäksi kirkkoherran työssä painottuvat hallinnollinen osaaminen sekä talous- ja henkilöstöjohtaminen. Kirkkoherralta toivotaan kehittävää työotetta ja taitoa visioida tulevaa – perinteitä unohtamatta. Hyvät sosiaaliset ja yhteistyötaidot ovat välttämättömyys työssä menestymiselle. Uudelta kirkkoherralta edellytetään kokonaiskirkon tuntemista ja kokemusta paikallisseurakuntatyöstä sekä ymmärrystä seurakuntayhtymässä toimimisesta.

Kirkkoherraksi pyrkivän tulee arvostaa avaraa kansankirkollista seurakuntatyötä ja hän tunnistaa myös pienen ihmisen tarpeet suuressa kokonaisuudessa.

Kirkkoherralta odotamme kokemusta ja taitoa hallita suuria kokonaisuuksia myös paineen alla. Työhön sitoutumisen ja esimerkkinä toimimisen tulee sujua luonnostaan.