Luterilaisuus

Luterilaisuus syntyi keskiajan lopulla 1500-luvulla katolisen kirkon käytäntöjä kohtaan heränneen kritiikin myötä. Kirkkokunnan muotoutumiseen ja nimeämiseen vaikutti erityisesti saksalaisen teologi Martti (Martin) Lutherin (1483–1546) toiminta.

Hänen käänteentekevä oivalluksensa oli se, että ihmisen pelastuminen tapahtuu yksin Jumalan armosta, ei tekojen kautta.

Lutherin tunnetuin teos on Vähä katekismus, joka kokoaa yhteen Raamatun keskeisiä sisältöjä ja kertoo selkeästi kristinuskosta osana jokapäiväistä elämää. Luther piti tärkeänä, että kaikilla olisi mahdollisuus tutustua Raamattuun omalla kielellään.

Suomeen luterilaisuus saapui Mikael Agricolan työn kautta.

Luterilaisuuteen kuuluu kaksi Jeesuksen Raamatun mukaan asettamaa pyhää toimitusta eli sakramenttia: kaste ja ehtoollinen.

Luterilaisuuden ydinkohtia

• Armo: Ihminen pelastuu kokonaan Jumalan armon vuoksi, ei omien tekojensa ansiosta.
  • Usko: Yksin usko riittää siihen, että ihminen kelpaa Jumalalle. Oikea usko syntyy Jumalan sanan ja sakramenttien kautta.
  • Raamattu: Kaikki opilliset kysymykset ja linjaukset perustuvat Raamattuun.
  • Kristus: Jeesus Kristus, hänen toimintansa ja opetuksensa on uskon ja pelastuksen lähtökohta.
  • Hengen hedelmät: Oikeasta uskosta Jumalaan syntyvät Lutherin mukaan myös aidot hyvät teot, eli ”Hengen hedelmät”. Näitä ovat rakkaus, ilo, rauha, kärsivällisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, lempeys ja itsehillintä. (Gal. 5:22).