Haudan hoitaminen

Haudan hoitaminen kuuluu hautasijasta vastaavalle henkilölle, joka usein on vainajan lähiomainen. Haudan hoitamiseen kuuluu muun muassa sen siistiminen ja mahdollisten kukkasten hoitaminen.

Hautalyhdyt ja kynttilät

Jos haluat hankkia haudalle lyhdyn tai kynttilän on ekologisin vaihtoehto  lyhdyssä poltettavat kynttilät. Hautalyhtyjä saa ostaa hautaustoimistojen lisäksi marketeista, rautakaupoista ja puutarhaliikkeistä. LED-kynttilät eivät useinkaan kestä kovaa pakkasta. LED-kynttilöiden paristo on ongelmajätettä.

Haudan hoidon voi myös ostaa

Jos asut kauempana tai koet muutoin haudan hoitamisen työlääksi, voi seurakuntayhtymä huolehtia haudan hoidosta. Alta näet mitä haudan hoitoon kuuluu ja mitä se maksaa. Hoitosopimuksen voi tehdä vuosittain tai viideksi vuodeksi. Voit tilata haudalle hoidon aina kesäkuun puoleen väliin saakka. Haudan hoito aloitetaan vasta, kun maksu on kirjattu seurakuntayhtymän haudanhoitotilille.

Haudanhoitokausi on 10.6.–30.9.

Haudanhoito sisältää

• kukat ja kukkien hoidon, lannoituksen ja kastelun
  • kukkien poiston hoitokauden lopussa
  • haudanpinnan siistimisen.

Yhdessä kukkaryhmässä on viisi pientä, kolme keskikokoista tai kaksi isoa kukkaa. Kukkalajien ja värien valinnat tekee seurakuntayhtymä. Pääasiassa samaan osastoon tai riviin istutetaan samaa kukkalajia ja väriä. Kukat istutetaan kesäkuun kymmenennen päivän tienoilla (säävaraus) ja poistetaan hoitohaudoilta syyskuun lopulla.

Hautojen hoitoon liittyvissä asioissa ota yhteyttä oman seurakuntasi kirkkoherranvirastoon tai palvelutoimistoon.

tää 5 kpl pieniä, 3 kpl keskikokoisia, 2 kpl isoja kukkia.

Hinnat

Kesähoito (1 vuosi)

Reunakivetön hauta yhdellä kukkaryhmällä

• arkkuhauta 1 metri 110 euroa.
  • arkkuhauta 2 metriä 120 euroa.
  • arkkuhauta 3 metriä 130 euroa.
  • arkkuhauta seuraavat metrit 15 euroa.
  • uurnahauta 70 euroa.

Reunakivellinen tai pensasaidalla reunustettu hauta korottaa hintaa 25 %.

Lisäpalvelut vuodeksi

• Lisäkukkaryhmä 15 euroa. Lisäkukkaryhmä sisältää 5 kpl pieniä, 3 kpl keskikokoisia, 2 kpl isoja kukkia.
  • Pensasaidan hoitoleikkaus 10 euroa/metri. Leikkaus tehdään juhannuksen jälkeen.

Määräaikaishoito (5 vuotta)

Reunakivetön hauta yhdellä kukkaryhmällä

• arkkuhauta 1 metri 540 euroa.
  • arkkuhauta 2 metriä 600 euroa.
  • arkkuhauta 3 metriä 650 euroa.
  • arkkuhauta seuraavat metrit 75 euroa.
  • uurnahauta 320 euroa.

Reunakivellinen tai pensasaidalla reunustettu hauta korottaa hintaa 25 %.

Lisäpalvelut viideksi vuodeksi

• Lisäkukkaryhmä 60 euroa. Lisäkukkaryhmä sisältää 5 kpl pieniä, 3 kpl keskikokoisia, 2 kpl isoja kukkia.
  • Lisäperennaryhmä 40 euroa. Lisäperennaryhmä sisältää 2 kpl isoja ja 2 kpl pientä perennaa tai 3 kpl isoa perennaa.
  • Pensasaidan hoitoleikkaus 35 euroa/metri. Leikkaus tehdään juhannuksen jälkeen.

Haudan peruskunnostus

Haudalle tehdään peruskunnostus, jos hauta ei ole ollut edellisenä vuonna seurakuntayhtymän hoidossa hoitomuotoa muutetaan (nurmihoidosta hiekkahoidoksi tai päinvastoin) tai pinta on jotain muuta kuin nurmikkoa tai hienoa hiekkaa/kivituhkaa.

• Peruskunnostusmaksu 40 euroa / haudan leveysmetri ja kukkamaan perustaminen.
  • Henkilötyötunti 50 euroa.
  • Konetyötunti 100 euroa (sis. kuljettajan).
  • Kukkamaan perustaminen 30 euroa/kukkaryhmä.
  • Hiekan lisäys 15 euroa/kottikärry.

Haudanhoitohinnasto (pdf).

Haudanhoitorahaston säännöt (pdf).