Perheasioiden sovittelu

Vanhempien erotilanteessa kaikilla perheenjäsenillä on vahvoja ja ristiriitaisia tunteita. Vanhemmat kantavat usein huolta siitä, mitä ero tai sen uhka merkitsee lapselle. Vanhempien kesken tarvitaan paljon pohdintaa ja keskustelua lasten huollosta, tapaamisista ja arkielämän järjestämisestä. Nämä asiat askarruttavat ja huolestuttavat myös lasta.

Perheasioiden sovittelussa pyritään selkeyttämään tilannetta ja tarkastelemaan sitä sekä aikuisten että lasten näkökulmasta. Keskustelujen tavoitteena on löytää tasapuolinen, kaikkien perheenjäsenten tulevaisuuden kannalta hyvä ratkaisu. Sovittelukeskusteluissa ei oteta kantaa eropäätökseen – ratkaisu erosta tai liiton jatkamisesta on aina perheen aikuisilla.

Lapsen selviytymistä vanhempiensa erosta tukee vanhempien halu hoitaa lasten asiat sopimalla niistä yhdessä. Perhesovittelussa pyritään auttamaan vanhempia sopimaan lasten asioista mahdollisista erimielisyyksistä huolimatta. Tavoitteena on auttaa löytämään sellaisia rakentavia ratkaisuja, jotka turvaavat vanhemmuutta eron  jälkeen.

Perhesovittelijat tarjoavat apua vanhempien välisen keskustelun edistämiseksi. Tavoitteena on lasten suhteiden säilyminen molempiin vanhempiin sekä perheen arjen sujuminen.

Sovittelussa pohditaan mm. sellaisia lasten huoltoon, asumiseen tai tapaamisiin liittyviä kysymyksiä, joista vanhempien on vaikea päästä yksimielisyyteen. Elatusmaksuasioita hoitavat kotikunnan lastenvalvojat.

Perhesovittelija on ulkopuolinen ja puolueeton. Perhesovittelijan tavoite on auttaa vanhempia löytämään omalle perheelleen sopiva ratkaisut. Perhesovittelija on perheiden kanssa työskentelemään tottunut ammattilainen. Sovittelussa on läsnä kaksi perhesovittelijaa. Perheasiain sovittelu toteutetaan Hämeenlinnan kaupungin, Janakkalan ja Hattulan kunnan sekä Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan perheasiain neuvottelukeskuksen yhteistyöllä.

Sovittelu alkaa molempien vanhempien erillisellä alkutapaamisella, jossa vanhemmille kerrotaan sovittelusta. Lisäksi kartoitetaan lapsiin liittyvät asiat, joista vanhempien pitäisi sopia. Sovittelun aikana vanhempia tavataan 1-3 kertaa joko yhdessä tai erikseen.

Perheasiain sovittelu on maksutonta ja ehdottoman luottamuksellista. Sovitteluun hakeudutaan Hämeenlinnan, Hattulan ja Janakkalan alueelta.

Yhteydenotto ja tiedustelut numerosta 03 – 621 3090 tai 050 463 8320. Toivomme, että jätät yhteystietosi vastaajaan. Sinulle vastataan soittoosi kahden työpäivän kuluessa.

Valkeakosken kuntien asukkaat voivat tiedustella perheasiain sovittelua Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan perheasiain neuvottelukeskuksesta numerosta 040 804 9340 (arkisin klo 9 – 12).