Tuuloksen kirkko

Julkaistu 20.10.2013

Tuuloksen kirkossa on noin 200 istumapaikkaa. Tuuloksen Pyhälle Birgitalle omistettu kirkko on maamme pienimpiä keskiaikaisia harmaakivikirkkoja.

Historia

Alun pitäen kirkko on rakennettu todennäköisesti Sairialan kartanokirkoksi. Asiakirjojen mukaan kirkon rakennustyöt aloitettiin 1478 silloisen kartanon isännän Knut Possen toimesta. Kirkon arvellaan valmistuneen viimeistään 1520. Nykyisen asunsa kirkko sai 1950. Kirkon vieressä kohoaa kolminivelinen sipulipäätteinen kellotapuli, jonka Martti Jaakonpoika rakensi vuonna 1780.

Kirkossa on 1400-luvulta peräisin oleva Pyhän Birgitan puuveistos. Alttarin päällä on krusifiksi, joka alunperin on ollut triumfiristi. Alttariseinällä on tuuloslaisen taidemaalarin Hjalmar Munsterhjelmin vuonna 1863 maalaama taulu Kristus Getsemanessa.

Kirkkomaata  ympäröi harmaakiviaita, jonka kupeessa on hirsinen läpikäytävärakennus vuodelta 1841. Tapulin vieressä on kaksi hautahuonetta.

Urut

Kirkossa on Kangasalan Urkutehtaan vuonna 1966 valmistamat 15-äänikertaiset urut.